Kosti i zglobovi ne 'škripe' uz pravilnu vježbu i hranu

Redovito istežite vrat i ramena te jačajte kukove kako biste zaštitili kosti. Hrana bogata vitaminima C, D i selenijem znatno im povećava gustoću

 

Uz bore i sijede, “škripave” kosti prve su naznake starenja, no bolovi u zglobovima, osobito koljenima  sve više muče i mlade. U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju. No genetika, prehrana i bolesti utječu na to koliko se brzo troši hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji te se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove. Pravilnim i redovitim vježbanjem te zdravom prehranom kosti, hrskavica i zglobovi itekako se mogu zaštititi i očuvati. Namirnice bogate vitaminom D, primjerice plava riba, mliječni proizvodi i jaja, izuzetno su važne za povećanje gustoće kostiju. Vitamin C i selen, koji se, primjerice, nalazi u brazilskom oraščiću, također smanjuju rizik nastanka bolesti poput artritisa. Vrlo je bitno i pravilno držanje jer pri pogrbljenom hodu težina tijela pada prema naprijed stvarajući dodatni napor mišićima i zglobovima. Zato je vrlo važno u svakom trenutku paziti na položaj tijela. Pri vježbanju pripazite da ne opterećujte uvijek iste dijelove tijela te si obvezno osigurajte vrijeme za odmor i oporavak. 

Koljena

Bol i ozljede u koljenima mogu se spriječiti tako da se istežete i zagrijete prije svakog vježbanja. Ako trčite, neka to bude što mekša podloga, najbolje travnata. No koljena osobito opterećuje višak kilograma te može pridonijeti osteoartritisu, odnosno bolesti zglobova, koja nastaje zbog uništavanja hrskavice.

Kukovi

Vrlo je važno redovito jačati mišiće, ligamente i tetive oko kukova, a za to su najbolje vježbe bez dodatnog opterećenja, odnosno joga, pilates, plivanje i biciklizam. Ako se ipak odlučite za trčanje, obvezno se prije toga dobro zagrijte i istegnite, a tenisice moraju imati gumeni, a ne kožnati đon.

Šake

Žene u starijoj dobi često znaju osjećati bolove u zglobovima na kraju prstiju, i to uslijed preciznijega ručnog rada, primjerice, pletenja. stoga je Važno izmjenjivati različite aktivnosti tijekom dana kako se prsti ne bi ukočili. 
Ramena
Bolovi se najčešće javljaju ako se ramena dovoljno ne istežu. snažnije zamahivanje rukama tijekom hodanjajednostavna je vježba za njihovo jačanje.
Vrat
Zbog dugotrajnoga pogrbljenog držanja pri, primjerice, radu za računalom ili glačanju može se oštetiti vratna kralježnica. 
zato redovito istežite vrat, odnosno Spustite bradu prema prsima, a zatim podignite glavu prema stropu i to ponovite pet puta

Trčanje suzbija apetit
Ne samo da trčanje jača kosti, mišiće i imunitet nego i sprečava potrebu za slatkim jer snižava razinu inzulina u krvi. Tijekom trčanja tijelo pojačano luči hormon holecistokinin, koji mozgu signalizira “sitost”. Tijekom džogiranja razgrađuje se i adrenalin pa pomaže u uklanjaju stresa, napetosti i frustracija.

Dizanje utega za osteoporozu 
Za sprečavanje nastanka osteoporoze najbolje su one vježbe u kojima se diže težina - bilo vlastita, bilo utezi. Sportovi koji se preporučuju u njezinoj prevenciji u mlađih žena su tenis, odbojka, košarka i preskakivanje užeta. Idealno bi bilo baviti se tim sportovima od 30 do 40 minuta barem tri puta na tjedan.

 • Fat Burner...

  Fat Burner...

  Fat Burner Fat Burner omogućava pojačano pretvaranje masnog tkivau energiju, blokira nastanak novih masnih stanica, povećavaosjećaj sitosti i smanjuje apetit. Stoga se preporuča svima...

  Pročitaj članak...

 • Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi ne 'škripe' uz pravilnu vježbu i hranu Redovito istežite vrat i ramena te jačajte kukove kako biste zaštitili...

  Pročitaj članak...

 • Što su proteini?

  Što su proteini?

  Što su proteini? Proteini ili bjelančevine su tvari koje označavaju sve oblike živih organizama. Naziv dolazi od grčke riječi protos ili...

  Pročitaj članak...

©  Ben Hur 2014. All Rights Reserved.

Top Free Bets Bonuses view here.