Što su proteini?

Proteini ili bjelančevine su tvari koje označavaju sve oblike živih organizama. Naziv dolazi od grčke riječi protos ili proteuo što znači prvi odnosno najvažniji.Osnovni su građevni elementi svakoga pa i najmanjeg djelića našega tijela. Uz vodu su najvažnija tvar u tijelu. Vrlo su važni za rast i razvoj svih tjelesnih tkiva, za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju,  te unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice koje čine osnovu života na Zemlji. Proteini su kemijske tvari koje upravljaju svim životnim procesima stanice, osim jednog, a to je da se ne mogu sami uništavati. Građeni su od dvadesetak različitih aminokiselina, koje su međusobno povezane kao karika u lancu. Redoslijed i broj tih karika određuju specifične karakteristike svake bjelančevine. Najvažnija i osnovna zadaća proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Potrebe za proteinima se znatno mijenjaju, a to ovisi o spolu i dobi. Druga velika zadaća proteina je nadomještavanje oštećenih i odumrlih stanica. Između ostalih to su stanice krvi, bubrega, jetre,mišića, t e stanice kose, noktiju, zubi i kosti. Oko 20% ukupne mase ljudskog tijela sastoji se od stotina tisuća različitih vrsta proteina.

Neki proteini djeluju kao enzimi, hormoni ili transportne molekule u krvi, neki stvaraju antitijela koja nas štite od bolesti, a drugi tvore naše stanice, organe ili strukturna tkiva poput mišića, kože ili kostiju. Proteini grade veliki dio molekula hemoglobina. Tvar koja je važna jer prenosi kisik našim tijelom i omogućuje nam vršenje procesa disanja u svim stanicama. Proteini služe i kao izvor energije. 1 g proteina jednak je 4 kcal. Ljudski organizam može sadržavati ograničenu količinu proteina, a višak ili izgori u energiju ili se pretvara u masno tkivo. Probavom se bjelančevine iz hrane pretvaraju u aminokiseline od kojih se izgrađuju novi tjelesni proteini i na taj način zamjenjuju one istrošene.

Proteini ili bjelančevine nalaze se u različitim prehrambenim namirnicama. Razne su podjele proteina, a najvažnija podjela je podjela na proteine životinjskog porijekla i na proteine biljnog porijekla. Proteini se u većim ili manjim količinama nalaze u svakoj hrani osim u rafiniranim šećerima i mastima. Dobar izvor proteina i kvalitetom i kvantitetom je hrana životinjskog podrijetla  kao što je meso, riba, jaja (bjelanjak), mlijeko, jogurt i sir. Biljne bjelančevine nalaze se u mahunarkama i žitaricama, grahu, leći, pšenici, riži, kukuruzu, ječmu, zobi, raži, a veću količinu bjelančevina ima soja. Ove namirnice, osim što sadrže mnogo bjelančevina, izvor  su svih esencijalnih aminokiselina. Ukupni proteini u serumu su zbroj svih proteina u krvotoku i najveća su komponenta krvi. Mjerenje ukupnih proteina koristi se u dijagnostici i terapiji raznih bolesti jetre, bubrega i koštane srži i ostalih metaboličkih i nutricijskih poremećaja. Odmak ukupnih proteina u serumu od referentnih vrijednosti signalizira na disproteinemiju ili poremećaj ravnoteže vode. Ova dva stanja razlikuju se dodatnim provođenjem elektroforeze proteina seruma i određivanjem hematokrita. Povećano prisustvo ukupnih proteina javlja se prilikom dehidracije, paraproteinemije i mijeloma, a ponekad i u kroničnim bolestima kao što su ciroza jetre, sarkom, kronične upale i autoimune bolesti.Smanjeno prisustvo proteina javlja se kod prekomjerne hidratacije, gubitka proteina iz organizma, smanjene sinteze proteina ili pojačane razgradnje proteina, npr. u hipertireozi ili dijabetesu melitusu. U teškom nefritisu, naročito nefrozi, proteini se gube putem urina, kod opeklina koje zahvaćaju veću površinu gube se kroz oštećenu kožu, a kod enteritisa s teškim proljevima putem crijeva. Radi smanjene sinteze proteina, hipoproteinemija se pojavljuje kod teških jetrenih bolesti, u kojima je zbog smanjene funkcija jetre smanjena i sinteza albumina. Proteini su smanjeni i pri nedostatku proteina u hrani, malapsorpciji, tuberkulozi i malignim bolestima. Proteini su vrlo značajne tvari i također imaju važnu ulogu kod mnogih dijeta za skidanje suvišnih kilograma.

  • Fat Burner...

    Fat Burner...

    Fat Burner Fat Burner omogućava pojačano pretvaranje masnog tkivau energiju, blokira nastanak novih masnih stanica, povećavaosjećaj sitosti i smanjuje apetit. Stoga se preporuča svima...

    Pročitaj članak...

  • Kosti i zglobovi...

    Kosti i zglobovi...

    Kosti i zglobovi ne 'škripe' uz pravilnu vježbu i hranu Redovito istežite vrat i ramena te jačajte kukove kako biste zaštitili...

    Pročitaj članak...

  • Što su proteini?

    Što su proteini?

    Što su proteini? Proteini ili bjelančevine su tvari koje označavaju sve oblike živih organizama. Naziv dolazi od grčke riječi protos ili...

    Pročitaj članak...

©  Ben Hur 2014. All Rights Reserved.

Top Free Bets Bonuses view here.