Dodaci prehrani za sportaše

 

Koji je od proizvoda za sportaše najbolje uzimati: proteine sirutke, kreatin, L-karnitin? Zadnja dva mjeseca intenzivno se bavim sportom, skoro svaki dan vježbam u teretani, uključen je kardio trening i snaga. Iskusniji sportaši uzimaju određene suplemene, kako bi održali svoju formu i kondiciju. Neke od njih sam zapamtio pa me zanima što vi mislite o tome, koji je najbolji?

Za dobru sportsku izvedbu, kondiciju i dobar izgled određeni suplementi će pomoći, no veliki broj prisutnih na tržištu nemaju znanstvenu osnovu i ne poboljšavaju sportske rezultate. 

Važnije od svega bit će dobra prehrana, predlažem da se za početak više zanimate za to kakvu vrstu hrane jesti prije, kakvu poslije treninga i slično. 

Ovisno o ciljevima vašeg treninga, radi li se o gubitku tjelesne težine, dobitku mišićne mase ili samo o poboljšanju kondicije, vaša odluka za suplementacijom bi se trebala razlikovati. Nemojte sve sportske suplemente stavljati u isti koš, prije nego se odlučite na redovnu suplementaciju, predlažem vam detaljnije konzultacije sa stručnom osobom. 

Što se spomenutih suplemenata tiče, proteini sirutke imaju vrlo visoku biološku vrijednost, lako su probavljivi i iskoristivi organizmu te ih sportaši uglavnom koriste za izgradnju mišićne mase i njezin oporavak. 

Kreatin i L-karnitin su spojevi koje naš organizam sam proizvodi iz hrane koju unosimo. Kreatin se dobiva iz tri aminokiseline u tijelu, uglavnom iz mesnih izvora, a sudjeluje u opskrbi mišića energijom. 

U obliku suplemenata doprinosi povećanju stanične energije, očuvanju mišića te poboljšava sportsku izvedbu. 

L-karnitin sudjeluje u metabolizmu masti te se često koristi kao pomoć pri mršavljenju, međutim u praksi njegova suplementacija se ipak nije pokazala toliko uspješnom te je na listi preparata koji 

trebaju daljnja istraživanja. 

Za informacije o upotrebi, obliku i dozi pojedinih preparata trebat ćete detaljnije preporuke.

 • Fat Burner...

  Fat Burner...

  Fat Burner Fat Burner omogućava pojačano pretvaranje masnog tkivau energiju, blokira nastanak novih masnih stanica, povećavaosjećaj sitosti i smanjuje apetit. Stoga se preporuča svima...

  Pročitaj članak...

 • Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi ne 'škripe' uz pravilnu vježbu i hranu Redovito istežite vrat i ramena te jačajte kukove kako biste zaštitili...

  Pročitaj članak...

 • Što su proteini?

  Što su proteini?

  Što su proteini? Proteini ili bjelančevine su tvari koje označavaju sve oblike živih organizama. Naziv dolazi od grčke riječi protos ili...

  Pročitaj članak...

©  Ben Hur 2014. All Rights Reserved.

Top Free Bets Bonuses view here.