Savijeti za vježbanje u benchu

 

Bench potisak je htjeli to priznati ili ne najatraktivnija vježba koja služi kako za razvoj mišića prsa, ali i drugih mišićnih grupa jer se radi o složenoj vježbi, tako i načinu odmjeravanja snage među momcima.

Bench je odličan način i za razvijanje snage i izdržljivosti, a jedino što pravi razliku u odnosu na ciljeve su veličine opterećenja i dužine serija u izvođenju vježbe.

Ipak, i pored silne atraktivnosti izvođenja ove vježbe, treninzi prsa koji se izvode bilo na ravnoj, kosoj ili kontra-kosoj klupi, često mogu završiti, a da na kraju zaključak bude da je trening bio bezveze. Ovo su najčešći "krivci" za to:

 

1. Odsustvo glavnih elemenata prilikom dizanja

"Ukopavanje" stopala u tlo, životinjski stisak šipke, iskrivljen položaj ramena i latova... sve su to potpuno pogrešne stvari koje treba izbaciti iz glave. Održati luk, trapezima se čvrsto osloniti i kukovima balansirati, stati čvrsto prije svega petama na tlo i uhvatiti šipku tako da zglob ne trpi zbog neprirodnog položaja.

 

2. Cipele

Loš izbor obuće ima značajan uticaj na izvođenje teških podizanja, kako na čučnju, tako i na benchu. Iako ne djeluje na prvi pogled tako, te mnogi misle da su skupe Air Max i druge tene savršene za svaki sport, pa tako i dizanje tegova, ipak griješe. Najbolji izbor obuće u ovom slučaju je ravna obuća sa tankim džonom, takvim da se osjeti tlo i čvrstina oslonca.

 

 

3. Ne analizirate svoje slabe tačke

Velika većina vježbača ne analizira svoje izbačaje i tačke u kojima su najslabiji. Ključ svega je otkrivanje slabijih dijelova tijela te njihovo pretvaranje u neke od najjačih tačaka. Preporuka kod analize je da se bench potisak, ravni i kosi, baš kao i letenja i propadanja rade polahko sa maksimalnim razmišljanjem o svakom osjećaju pri podizanju tega. Probati srednji, uski i široki hvat.

 

4. Mentalitet vam je slab

Kao i kod čučnjeva, težine treba osvojiti i izboriti se s njima i prije doticanja tega. Morate imati samopouzdanja, ali s mjerom, da ne bi prevelika samouvjerenost ostala zaglavljena ispod prevelike težine tegova. Jednostavno treba težiti stalnom napretku, ali istovremeno imati i mjeru i ne opterećavati se više nego što je moguće iznijeti.

 

5. Nedovoljna čvrstina

Da bi na bench klupi napravili potisak punom snagom tijela, treba iskoristiti sve moguće poluge, a da bi to uradili neophodno je stajati čvrsto. Labavost smanjuje snagu, pa zbog toga se treba učvrstiti od vrha do dna. Držite zategnute mišiće jezgre i napravite čvrst temelj. Pobrinite se da vam se ramena ne uvlače te da stoje čvrsto, latove zategnuti i trapez čvrsto ukopati u klupu. Šipku držati čvrsto, ali imati na umu da je ne treba stisnuti poput majmuna, već dovoljno da se stiskom pruža sigurnost od njenog ispadanja, a opet da se preko potrebe ne opterećuju tetive i zglobovi.

 • Fat Burner...

  Fat Burner...

  Fat Burner Fat Burner omogućava pojačano pretvaranje masnog tkivau energiju, blokira nastanak novih masnih stanica, povećavaosjećaj sitosti i smanjuje apetit. Stoga se preporuča svima...

  Pročitaj članak...

 • Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi...

  Kosti i zglobovi ne 'škripe' uz pravilnu vježbu i hranu Redovito istežite vrat i ramena te jačajte kukove kako biste zaštitili...

  Pročitaj članak...

 • Što su proteini?

  Što su proteini?

  Što su proteini? Proteini ili bjelančevine su tvari koje označavaju sve oblike živih organizama. Naziv dolazi od grčke riječi protos ili...

  Pročitaj članak...

©  Ben Hur 2014. All Rights Reserved.

Top Free Bets Bonuses view here.